Contact

Fabiënne Kiesebrink


+31 6 25561228
info@helpinghandstoheal.com


© 2013 Helping Hands on Horses
Alle rechten voorbehouden
Cranio-Sacraal Therapie succesvol voor headshaking (hoofdschudden)

Case study Maureen Rogers

Hektor, een TB ruin, was een succesvol racepaard de eerste vier jaar van zijn leven. Hij werd verkocht in de herfst van 1990 op 11-jarige leeftijd, zonder dat zijn eigenaren wisten dat hij een headshaker was. Zijn headshaking werd voor het eerst opgemerkt in het voorjaar van 1991. Hektor werd onderzocht en er werd gezegd dat hij seizoensgebonden allergieën had en gevoelig zou zijn voor het licht. In werkelijkheid leed hij aan een hoofdletsel en had daardoor druk op het rechter neusbeen, frontal bone, sphenoid en den bovenkaak. En om het alleen nog erger te maken kreeg hij in 1995 nog een verwonding aan zijn hoofd en verloor hij zijn voorste 2 snijtanden. Hierdoor ging zijn conditie alleen nog maar verder achteruit. Zwelling van het weefsel dat aan de binnenkant van zijn bovenste luchtwegen zat beïnvloede zijn hoofdletsel. Nadat hij voor de tweede keer een verwonding aan zijn hoofd opliep bleef hij dag en nacht met zijn hoofd schudden. Het headshaken was zo erg dat er niet meer op hem gereden kon worden.

Voordat ze Cranio-Sacraal Therapie bij Hektor probeerden, heeft hij eerst allerlei andere behandelingen ondergaan, zoals het toedienen van antihistaminica en steroiden, chiropractie en acupunctuur. Geen van deze behandelingen zorgde voor veel verlichting. In 2000, tien jaar nadat hij zijn eerste hoofdletsel opliep, werd er met Cranio-Sacraal Therapie gestart.

Er was een belangrijk verschil merkbaar na zijn eerste Cranio-Sacraal behandeling. Na zijn eerste behandeling was het headshaken bijna over. Na vijf behandelingen was Hektor symptoomvrij en dat bleef hij de laatste acht jaar van zijn leven. Hij kreeg nog wel regelmatig Cranio-Sacraal behandelingen om zijn balans en welzijn te onderhouden.


Film Youtube: Hope for headshakers van Maureen RogersAndere oorzaken van headshaken kunnen ook zijn:

  • Het gebit dat een tandartsbehandeling behoeft. Bijvoorbeeld bij jongere paarden in de leeftijd van 1 tot 6 jaar, kunnen tanden die doorkomen pijn veroorzaken. In deze leeftijd leeftijdsgroep kan headshaken vaak te maken hebben met scherpe restanten van wortels die in het tandvlees zijn achtergebleven, nadat de tanden zijn gewisseld.

  • Wolfstanden kunnen bij paarden van alle leeftijden problemen geven, hoewel dit altijd gepaard gaat met het gebruik van een bit.

  • Botbreuken met name in het kaakletsel

  • Overgevoelige tanden

  • Ontstekingen in het gebit

  • Slecht passende bitten waardoor bijvoorbeeld de tong bekneld kan raken

Wanneer Cranio-Sacraal Therapie wordt toegepast op paarden die headshaken dan is het doel om de structuren in de schedel weer los te maken die onder spanning zijn komen te staan door extreme druk van buiten af. Door deze druk is er abnormale compressie onstaan op de schedelbotten.

Een voorbeeld hiervan is het bit dat druk uitoefent op de kaak of een te strakke neusriem die de neus afklemt (dit zie je vaak in de dressuursport). Dit werkt juist averechts want het paard zal daardoor juist de mond willen openen om aan de druk te ontkomen. Hierdoor ontstaat meer spanning op de spieren met het gevolg dat kauwpatronen worden beïnvloed en uiteindelijk een storing wordt veroorzaakt in het kaakgewricht, TMJ. Na verloop van tijd zal de combinatie van gespannen spieren, het verstoorde kaakgewricht en de schedelbotten druk gaan uitoefenen op het temporale bot (voorhoofd) waar de trigeminus zenuw zit. Deze zenuw wordt in veel onderzoeken als veroorzaker van het headshaken genoemd.
Cranio-Sacraal therapeuten gaan ervan uit dat als er te veel druk onstaat op het temporale bot (voorhoofd), de trigeminus zenuw beklemd kan raken door het omliggende weefsel. Het paard ervaart een brandend gevoel of scherpe pijnscheuten. Dit is te vergelijken met een migraine-aanval bij de mens. Het lijkt er op dat headshaken voor het paard een manier is om verlichting te krijgen. Daarom is belangrijk om elk jaar het gebit van uw paard zowel jong als oud, te laten controleren door een gespecialiseerde paardentandarts!

Is jouw paard aan het hoofdschudden of herken je symptomen van Hektor in het bovenstaande filmpje in jouw paard? Neem dan contact op met Helping Hands On Horses!
Stuur een filmpje naar info@helpinghandsonhorses.com tezamen met uw toelichting.