Craniosacraal therapie voor Paarden

Craniosacraal Therapie, is voortgekomen uit osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland (een osteopaat) dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de Core Link. De Core Link bestaat uit de schedel, de wervelkolom, de dura mater (een beschermende vlies om de ruggenwervel kolom en heiligbeen). Sutherland ontdekte dat wanneer er druk uitgeoefend wordt op verschillende beenderen in de schedel dat dit effect heeft op het heiligbeen en het bekken. Andersom werkte dit hetzelfde; druk uitoefenen op het heiligbeen en bekken heeft effect op de beenderen in de schedel. Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant niet alleen verbonden door spieren, bindweefsel, pezen en aanhechtingen, maar belangrijker, door het weefsel aan de binnenkant van 'the core link'.
Traditionele Osteopathie focust zich voornamelijk op de beenderen zelf, terwijl Craniosacraal therapie focust op het brengen van balans in het hele skelet en het spierstelsel met speciale aandacht zich focust op de gecompliceerde verbindingen tussen de individuele beenderen in de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen.

Het toepassen van Craniosacrale therapie.
Craniosacraal therapeuten gebruiken bepaalde technieken op het paardenlichaam om blokkades op te heffen in het bewegingsapparaat en in de fascie (bindweefsel), het zachte weefsel dat het hele lichaam - net als bij een spinnenweb- aan elkaar houdt. Craniosacrale therapie is een energie gerichte therapie die zeer lichte druk gebruikt, vergelijkbaar met acupressuur. Er is geen fysieke manipulatie van de beenderen en weefsels. Ondanks het feit dat er veel aandacht wordt besteed aan de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen, beperkt de behandeling zich niet alleen tot deze gebieden. Dit komt doordat het hele lichaam in verbinding staat met elkaar.
Craniosacraal therapeuten zijn allereerst opgeleid om de beweging, lichaamshouding en de conditie van het weefsel van het paard te beoordelen. Hands-on technieken bevrijden het lichaam van blokkades die het bewegingapparaat beperken, waardoor het weer in balans komt en vloeiend wordt. Het lichaam zal alles doen om in balans te komen, en zal dit zonodig doen door zelf te compenseren. Door de compensatie wordt het lichaam overbelast ten koste van gewrichten en spieren. Hierdoor onstaan vaak weer gedragsproblemen. Bijna alle paarden hebben in min of meerdere mate compensatiepatronen. Ieder paard kan baat hebben bij de Craniosacraal behandeling, juist omdat alle paarden hun hele leven druk ondervinden op hun schedel. Deze druk kan de positie van de botten beinvloeden en compensatiepatronen in het kaakgewricht en het kauwproces veroorzaken. Omdat het kaakgewricht door middel van de schedel weer in verbinding staat met de rest van het lichaam (core link) heeft dat weer gevolgen voor het bewegingsapparaat.
Het weer in balans brengen en houden van het gehele lichaam kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid, levensduur en welzijn van het paard.



De paardenschedel.
De paardenschedel lijkt op een grote legpuzzel die bestaat uit 26 beenderen en platen, die bij elkaar worden gehouden door hechtingen/naden. De hechtingen/naden lijken op kleine gewrichten tussen de cranio beenderen en helpen om de energie en druk op de schedel te verdelen. Al het bot is levend weefsel en heeft bloedtoevoer en vetweefsel waardoor het een bepaalde natuurlijke buigzaamheid heeft. De schedel van een pasgeboren veulen bestaat uit meer platen en beenderen in vergelijking met een volwassen paard, de ontwikkeling (fuseren) naar een volgroeide schedel duurt ongeveer 5 tot 6 jaar. Druk op de schedel van buitenaf, zoals hard trekken aan het halster of het ineendrukken van de schedel door een ongeluk, heeft grote gevolgen op langere termijn. Een paard dat niet wordt behandeld kan gedragproblemen vertonen, schrikachtig worden, problemen krijgen met het kaakgewricht en moeite hebben met het verzamelen tijdens het rijden.



Gedurende het leven wordt het paard vaak blootgesteld aan druk op het hoofd, bijvoorbeeld door: een te strak zittende neusriem, druk van het bit, een niet goed passend hoofdstel of halster, tandartsbehandelingen of trauma door hoofdverwondingen en blijven hangen aan het halster.
Wanneer er teveel druk op de beenderen van het schedel wordt uitgeoefend door ernstig letsel of een trauma dan raakt de natuurlijke positie van het schedel gedesorganiseerd, de hechtingen/naden komen scheef te staan of worden tegen elkaar aan gedrukt. Dit heeft een zeer negatief effect op de neurologie van het paard, zijn spieren en zenuwstelsel, de holtes (in het schedel), zijn balans (in de verschillende gangen), de gewrichten van de kaak, zijn hoofdhouding, het buigen van de nek en algehele beweging.

Het lichaam van het paard houdt er van om in balans te zijn. De Craniosacraal therapeut probeert balans te creƫren in een ongebalanceerd lichaam door middel van compensatiepatronen. Deze compensaties helpen het lichaam om na verloop van tijd gewrichtfuncties te verbeteren en werken mee aan een gezond spierstelsel en skelet. Vaak gebruikt men hulpmiddelen om de onbalans/het evenwicht te verbeteren, dat is hetzelfde als verband om het lichaam doen om zo het evenwicht en de bewegingen van het paard te verbeteren. Maar dit zorgt alleen maar voor meer onbalans: waardoor er vaak gedragsproblemen ontstaan.


Elk paard kan baat hebben bij Craniosacraal therapie omdat elk paard gedurende zijn leven regelmatig druk zal ervaren op zijn schedel. De druk op de schedel heeft effect op de groei en de positie van de beenderen, het kaakgewricht en de kauwspieren, wat weer invloed heeft op de algehele beweging van het paard. Het bijhouden of het herstellen van het gehele skelet en spierstelsel is goed en belangrijk voor elk paard. Speciaal voor de paarden die in de sport gebruikt worden, omdat ze zich dan gezond en comfortabel voelen in hun lichaam. Dit leidt tot goede prestaties in de sport! Een Happy Athlete!

Het is belangrijk te werken met mensen die professioneel zijn opgeleid tot Cranio Sacraal Therapeut (Maureen Rogers).
De therapie vervangt niet de reguliere behandelingen en medicijnen van een dierenarts.
Cranio-Sacraal Therapie gaat opzoek naar de oorzaak en kijkt verder dan de symptomen.
Met dank aan Maureen Rogers